Chleb orkiszowo-żytni
1 kg mÄ…ki orkiszowej
½ kg mąki żytniej
1 szklanka siemienia lnianego
uprażone ziarna słonecznika
uprażone ziarna dyni
kminek
1 szklana otrąb (mogą być: owsiane, orkiszowe, żytnie)
4 łyżeczki soli
_______________________________________________________________
–  wymieszać wszystkie suche skÅ‚adniki
–  dodać zakwas
–  dodać 1,5 litra ciepÅ‚ej wody
–  wszystko rÄ™kami wymieszać
–  odÅ‚ożyć 5 Å‚yżek zakwasu na nastÄ™pny raz (może stać 7-12 dni w lodówce)
–  wyrobione ciasto wÅ‚ożyć do foremek wysmarowanych masÅ‚em
–  posypać ziarnami (sÅ‚onecznik, dynia, czarnuszka, siemiÄ™ lniane, kminek)
–  wyrobione ciasto zostawić na 10-12 godzin
– przed wÅ‚ożeniem do pieca można posmarować jajkiem
– pieczenie: 10 min – 50 – 60 stopni
10 min – 150 stopni
1 godz. 15 min – 180 – 200 stopni
– po wyciÄ…gniÄ™ciu z pieca, wyÅ‚ożyć z foremki do góry dnem i zostawić do wystygniÄ™cia
Smacznego 😀
P.S.
Gdyby ktoś miał ochotę sam zrobić zakwas.
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/zakwas-chlebowy/